Aanschaf pup

De keuze van een pup begint bij de keuze van het ras en de keuze van de fokker.
Als toekomstig eigenaar van een pup dient u zich volledig te informeren over de voor- en nadelen van het ras en zo voor uzelf uit te maken of dit wel een hond is die bij u past.
Een goede fokker zal u hier zo goed mogelijk in begeleiden.
U mag van hem verwachten dat hij gezonde pups, zowel mentaal als fysiek, heeft grootgebracht en dat hij u helpt de best bij u passende pup uit te zoeken.
Hij/zij zal u ook een degelijke schriftelijke garantie geven op erfelijke gebreken en u zal achteraf altijd bij hem terechtkunnen indien zich een probleem voordoet.
Maar u mag natuurlijk niet van hem verwachten dat hij ieder probleem kan voorkomen of oplossen; honden blijven immers levende wezens en ook aan de opvoeding heeft u zelf veel te danken…

Een pup van iemand die zomaar eens een nestje fokt voor de aardigheid hoeft niet verkeerd te zijn, zo lang deze mensen ook bij dat ene nest hun verantwoordelijkheid nemen als fokker en kunnen voldoen aan de verwachtingen van de kopers.
Maar voor verdere dingen in de toekomst komt het dan toch puur op vertrouwen aan…

Sommige mensen willen graag een pup van een of ander ras uit het land van herkomst.
Best leuk, als dat land niet te ver weg is… besef dat u in de kou komt te staan als zich een fysiek probleem of gedragsstoornis voordoet.
De afstand wordt dan een onoverkomelijke hindernis.
Als u een pup uit een ver land laat overvliegen, kunt u wel eens voor verassingen komen te staan, vooral wat betreft het karakter van de hond.
En dat is, naast gezondheid, het allerbelangrijkste bij het uitkiezen van een pup.

Een pup moet gesocialiseerd zijn.
Als u een nestje ziet waar alle of de meeste pups angstig reageren op uw aanwezigheid duidt dit meestal op een gebrek aan socialisatie.
Als de pup nog jong is, kunt u daar zelf een stuk van goedmaken door de hond in de meest uiteenlopende situaties te brengen.
Maar bij een goede fokker is de pup al ver gesocialiseerd voordat hij het nest verlaat.

Als u gaat voor een grotere hond, bedenk dan dat “de pup die het eerst naar u toekomt” (zoals we zoveel horen..) U waarschijnlijk een dominant type bezorgt.
Als u dit wil en aankan is het natuurlijk geen probleem.
Maar als u weinig ervaring met honden heeft of een gezin met erg kleine kinderen is het vaak heel wat beter als u kiest voor een meer onderdanig type.

Kies geen hyperactieve pup als u zelf niet sportief bent aangelegd en de hond niet voldoende beweging en ruimte kunt bieden.
Deze honden kunnen erg vervelend worden als ze niet genoeg afleiding en gezelschap hebben.

Op het vlak van gezondheid kunt u het best advies inwinnen bij uw dierenarts.
Er zijn een aantal dingen die u ook zelf kunt inschatten: Pups moeten vrij zijn van vlooien, een gladde en glanzende vacht hebben, geen tekens van diaree of opgezwollen buik vertonen, een inentingsboekje hebben met vermelding van het chipnummer.
Een eerlijke fokker zal er geen punt van maken om, voor u de hond mee naar huis neemt, samen met u de pup te laten onderzoeken door een dierenarts.