Waterhoofd

Hydrocephalus is een aangeboren of later ontstane vergroting of uitzetting van de hersenkamers door een vergrote productie van hersenvocht.
De aandoening ontstaat door stuwing van het hersenvocht, die meestal veroorzaakt wordt door de afsluiting van een van de doorgangswegen.
De hersenen nemen het grootste gedeelte van de schedelinhoud in beslag.
Ze zijn voorzien van talrijke bloedvaten en ze worden omspoeld door Liquor (hersenvocht), waar ze als het ware drijven in het hersenvocht, dat normaal uitziet als water.
Het hersenvocht wordt geproduceerd in holtes in de hersenen, de hersenkamers (ventrikelsysteem).
Bij een hydrocephalus kan het hersenvocht onvoldoende wegvloeien.
Het hersenvocht is belangrijk bij de aan en afvoer van voedingsstoffen voor de hersenen.
Ook vormt het een soort stootkussen ter bescherming van de hersenen.
Het gevolg van hydrocephalus is dat de hersenkamers groter worden door de ophoping van het vocht, het hoofd groeit hierdoor onevenwichtig snel ten aanzien van het lichaam.
Bij een of meerderen fontanellen zie je dan vaak op de plaats van deze een blaasvormige uitstulping op de hersenpan ontstaan door de verhoogde druk van het hersenvocht in het hoofd.
Bij oudere pups en volwassen hondjes waarbij de schedel reeds is gesloten en geen fontanel(len) aanwezig zijn ziet men heel vaak uitpuilende ogen.
Het een en andere kan leiden tot misselijkheid/braken, evenwichtsstoornissen en/of een verstoorde motoriek.
Uiteindelijke zal hydrocephalus leiden tot het verlies en of beschadiging van het hersenweefsel.

Een MRI van een chihuahua met hydrocefalus.
Het hondje was 9 maanden en is geopereerd.

Diagnose:
Bij hondjes met een overdreven groot hoofd, die extreem rustig tot apatisch dan wel lethargisch zijn of zonder aanleiding plotseling angstig gedrag vertonen, evenwichtstoornissen en of een verstoorde motoriek, doet men er verstandig aan een dierenarts te raadplegen.
Deze kan door middel van echo-onderzoek of door het maken van een CT of MRI-scan de diagnose stellen hydrocephalus.
Als de Chihuahua een fontanel (of meerdere) heeft dan geeft men de voorkeur aan een echo-onderzoek omdat door eventuele het aanwezige fontanel(len) in de schedel de echogolven geen hinder ondervinden en er een nauwkeurig onderzoek van het aanwezige vocht in de kamers kan plaatsvinden.

Behandeling:
Is alleen mogelijk als een waterhoofdje is ontstaan door een bacteriële infectie, omdat een eventuele behandeling gepaard zal gaan met zeer veel pijn moet men op ethische gronden overleggen of het verstandig is dit te doen.

Overerving:
Bij een aangeboren hydrocephalus is een reële kans dat men te doen heeft met een erfelijke oorzaak en dit wordt X-gebonden recessief overgeërfd.
Hoe dan ook het mag duidelijk zijn, dat hondjes met een waterhoofdje absoluut voor de fok uitgesloten moeten worden.