Geschiedenis

degesshiedenis1

 

 

 

 

 

 

 

De Chihuahua is één van de oudste hondenrassen. Historici hebben eindeloos gespeculeerd over het ontstaan van dit hondje, het kleinste hondenras ter wereld.
Hoewel de exacte historie van dit bijzondere hondenras een goed bewaard geheim lijkt, zijn er voldoende bewijzen gevonden om aan te nemen dat de Chihuahua zijn oorsprong vindt in Mexico.
Het hondje dankt zijn naam dan ook aan de grootste staat van Mexico waarnaar hij is vernoemd: de staat Chihuahua, spreek uit als sjie-wa-wa. (oppervlakte: 244.938 km²).

degesshiedenis4

 

 

 

 

 

 

Het is zo goed als zeker dat de kleine hondjes een belangrijke rol speelden in het leven van diverse Indianenvolkeren, vooral in dat van de Tolteken en de Azteken.
De Tolteken was een Indianenvolk dat leefde in Mexico van de tiende tot de twaalfde eeuw.
Vermoed wordt dat zij de kleine hondjes die in het wild leefden, hebben gevangen en getemd tot huisdier.
Hun afstammelingen, de Azteken, offerden mensen – soms wel tweehonderd per dag – in de overtuiging dat anders de zon niet meer zou opkomen.
Vermoedelijk gebruikten de Azteken de kleine hondjes als zonoffer bij begrafenissen.
Ze geloofden dat de ziel van het gele hondje in staat was om de ziel van zijn overleden baasje veilig naar het hiernamaals te begeleiden. Tot ongetwijfeld groot genoegen van de hondjes waren de Azteken ervan overtuigd dat het hondje hiertoe alleen bereid zou zijn als hij tijdens zijn leven goed was verzorgd door zijn meester.
En zo ontbrak het hem dus aan niets.

degesshiedenis3 degesshiedenis2

 

 

 

 

 

Uit de tijd van de Tolteken en de Azteken zijn ook diverse gravures, tekeningen en beeldjes teruggevonden van kleine, haarloze hondjes waaruit blijkt dat de hond door de Indianenvolkeren als heilig dier werd beschouwd.
Aanhangers van de ‘delicatesse-legende’ houden het erop dat de Chihuahua – of in ieder geval zijn voorouders – als delicatesse diende voor de Tolteken en later voor de Azteken.
De theorie over een kruising tussen een knaagdier en een hond lijkt het meest onwaarschijnlijk.
In het begin van de 16de eeuw roeide de Spanjaarden alle Mexicaanse culturen uit en verdween de chihuahua uit beeld.
Na bijna 400 jaar herontdekt men de chihuahua weer in de provincie chihuahua en dankt het hieraan zijn naam.

Omstreeks 1880 kwamen de hondjes ook op kleine schaal voor in Verenigde Staten (VS).
De van de Indianen gekochte kleine viervoetertjes werden door Amerikaanse toeristen als souvenir mee naar huis genomen.
Al snel werd het hondje in de Verenigde Staten erg populair.
De eerste registraties van Chihuahua’s in Verenigde Staten dateren uit 1904. Het hondje veroverde snel terrein: in 1958 stonden er bijna vijftigduizend ingeschreven.
In Nederland werd de eerste Chihuahua – geïmporteerd vanuit de Verenigde Staten – in 1957 ingeschreven onder de naam Goedbloed´s Bambi.
De Chihuahua is van oorsprong kortharig.
De langhaar variëteit is vermoedelijk pas in de jaren dertig in de Verenigde Staten ontstaan door de korthaar te kruisen met een aantal langharige dwergrassen.
In 1952 werd de langharige Chihuahua door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) officieel erkend als ras.

degeschidenis5