Diarree

Normale ontlasting of diarree?
Een hond heeft normaal 1 of 2 keer per dag goedgevormde, stevige ontlasting.Als je hond dunne of brijige ontlasting heeft in plaats van goed gevormde ontlasting spreek je van diarree.

Oorzaken van acute diarree:
Er zijn diverse oorzaken voor het ontstaan van diarree.
We zullen de meest voorkomende oorzaken van diarree voor u op een rijtje zetten en bespreken:

– Voerverandering of een niet goed verteerbaar voer
– Viraal: coronavirus, parvovirus
– Spoelwormen
– Flagellaten zoals giardia
– Voedingsallergie of voedselovergevoeligheid

Diaree door verandering van voer:
De meest voorkomende oorzaak is een verandering van voer.De darmen hebben zich ingesteld op een bepaalde voersoort en als er plotselinge veranderingen hierin komen kan er diarree ontstaan.Ook het abrupt wisselen van voeren onderling kan overgeven en diarree tot gevolg hebben.Het is daarom verstandig om een verandering van voer altijd geleidelijk door te voeren. Tot slot heb je niet altijd controle over wat je hond allemaal binnenkrijgt.Honden lopen tijdens het uitlaten de kans om iets op te eten wat slecht kan vallen. Ook als gevolg van deze onbedoelde tussendoortjes kunnen diarree en overgeven ontstaan.

Diaree door voedselovergevoeligheid:
Honden kunnen allergisch zijn voor voedselbestanddelen.
In het maag en darmslijmvlies komen dan teveel lymfoide bloedcellen en hierdoor wordt de darmwerking slecht.
Honden gaan dan overgeven en/of hebben diarree.We zien dikwijls honden met maagdarmklachten, die ook een pijnlijke buik hebben en een borrelende buik.Deze honden zijn vaak stil en teruggetrokken. De diagnose is te stellen door een echo of door het geven van een speciaal bereid voer. Dit is gebaseerd op het geven van een eiwitbron die de hond nog niet eerder gehad heeft.
Deze voeding moet gedurende 8-12 weken gegeven worden en indien de klachten weg zijn dan is de diagnose voedingsallergie vastgesteld.

Diarree ten gevolge van een virus: test
Zoals hierboven beschreven is een voerverandering of iets verkeerd eten de meest voorkomende oorzaak van acute diarree. Een tweede, veel voorkomende oorzaak van diarree vormt de virale enteritis.Als gevolg van een besmetting met een virus kunnen diarree en braken optreden.Als een virus de oorzaak is van diarree blijft dit meestal niet beperkt tot 1 hond.Vaak is het zo besmettelijk dat honden elkaar aansteken en er meerdere honden tegelijkertijd diarree hebben: “het heerst”.We zien in de praktijk dat er vaak meerdere honden met diarree in dezelfde periode langskomen.Bij een diarree van virale oorsprong is de lichaamstemperatuur vaak verhoogd, bij deze honden is de temperatuur vaak boven de 39,5!. Normaal ligt deze tussen de 38-39 graden celcius (rectaal gemeten).Door deze hoge temperatuur zijn de honden vaak slomer en de diarree gaat ook vaak gepaard met overgeven.Het overgeefsel en de diarree kunnen in heftige gevallen bloederig zijn. Er zijn een aantal virussen die diarree kunnen veroorzaken. De meest voorkomende is het coronavirus. Dit geeft vrij milde klachten die bestaan uit braken en diarree, meestal zonder bloedbijmenging. Het gevreesde parvovirus, waar volwassen honden maar vooral puppy’s aan dood kunnen gaan, komt gelukkig steeds minder voor. Het parvovirus wordt steeds meer uitgebannen door het goed vaccineren van de honden in Nederland.Puppy’s met Parvo (vooral pups zijn gevoelig) worden nu nog vooral gezien bij fokkers in Belgie, Brabant en in het Oosten van het Nederland. Een goede hygiene is het allerbelangrijkste om een Parvobesmetting bij een fokker te voorkomen.

Behandeling bij een virale diarree:
Door een licht verteerbaarvoer in kleine hoeveelheden te geven kunnen maag en darmen tot rust komen.
Daarbij geven we een middel dat een beschermlaag over de maag en darmen legt en indien nodig remmen we het overgeven met medicijnen. Indien de hond heel slecht is wordt er een intraveneus infuus aangelegd. De hond wordt zo slecht omdat het uitgedroogd raakt door het vele vochtverlies en het niet opnemen van vocht en voedingsstoffen.

Wormen en diarree:
Wormen zoals spoelwormen en lintwormen kunnen ook diarree verzoorzaken.

Diaree door Gardia:
Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden, 10-20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door giardia, bij dierenpensions en kennels kan dit oplopen tot 100%. Ook bij jonge honden met diarree, die uit het buitenland geïmporteerd of meegenomen worden zien we vaak een giardia besmetting.Giardia is een Zoonose, het is dus ook voor mensen besmettelijk!

Overdracht vindt plaats via de feacale-orale weg.
Dit houdt in dat het dier de cysten uitpoept en dat een ander dier of mens zich hiermee via de opname via de mond besmet.
Slechts 10 cysten zijn nodig om een infectie bij een nieuwe gastheer aan te laten slaan.
Er worden bij een infectie tot wel 100.000 cysten per gram ontlasting uitgescheiden!
De parasiet leeft in de dunne darm. Hij hecht zich met behulp van tentakels aan het slijmvlies. Hierdoor raakt de darm aan de oppervlakte beschadigd, waardoor de vertering en de opname van voedingsstoffen niet meer optimaal verlopen.
Door deze slechte vertering ontstaat diarree.

Welke honden zijn vatbaar voor Giardia en symotomen Giardia:
Vaak verlopen Giardia infecties, bij gezonde dieren, zonder symptomen maar scheiden ze wel periodiek de besmettelijke cysten uit. Echter bij honden met minder weerstand komt het wel tot ziekte verschijnselen. Vooral honden die in een asiel of pension verblijven kunnen gemakkelijk met Giardia besmet raken. Jonge honden en honden met een verminderde weerstand, bv door ziekte of stress, kunnen diarree door giardia oplopen.

Langdurige diarree:
Als een diarree chronisch is geworden, dit betekent dat de diarree meerdere weken tot zelfs maanden aanwezig is, denk dan aan Giardia! Denk vooral aan Giardia als u hond steeds terugkerende diarree heeft en u uw hond behandeld heeft met medicijnen en aangepast voer en er geen enkele verbetering optreedt.

Over het algemeen zijn de besmette honden misselijk en geven ze makkelijk over.
Omdat hier niet in eerste instantie aan gedacht wordt is er vaak sprake van een langdurige of chronische diarree voordat de juiste diagnose gesteld wordt.

Hoe ziet Giardia diarree eruit:
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten.
Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.

De cyclus van Giardia:

Giardia komt voor in 2 vormen:

1. Het parasietenstadium = trofozoiet.
Toont zich als een zeer klein meercellig zweepdiertje, die alleen met een microscooop met grote vergroting te zien is. Vermeerdering vindt plaats door tweedeling en daarom kan de vermeerdering explosief gaan.
Uit iedere trofozoziet ontstaat een cyste.

2. Cyste of ook wel oocyste genoemd.
Dit is het zeer infectieuze stadium. Na uitscheiding in de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigehden nog weken- tot zelfs maandenlang besmettelijk.

De incubatietijd, tijd tussen opname en het ontstaan van ziekteverschijnselen, bedraagt 5-16 dagen. De uitscheiding van de besmettelijke cysten begint 7 dagen na opname.
En vindt gedurende 4-5 weken met tussenpozen plaats.
Deze besmettelijke periode kan veel langer duren als het dier zich herbesmet.

Diagnose:
Met behulp van een sneltest, die ze bij de dierenarts kunnen uitvoeren, kan direct en met zekerheid een besmetting met giardia worden aangetoond.
Vroeger moesten we met behulp van een microscoop de Giardia aantonen, omdat Giardia intermitterend (niet continue) uitgescheiden wordt was de kans op het vinden van de flagellaat met behulp van de microscoop minder groot.
Met de Idexx Giardia Snaptest kunnen we eenvoudig, snel en betrouwbaar de juiste diagnose stellen.
De test reageert op DNA deeltjes van Giardia.
Je hoeft ze dus niet levend aan te tonen.
Dit is van belang omdat de Giardia snel dood gaat als ze buiten het lichaam komen.
De test kan dus ook op iets oudere ontlasting worden uitgevoerd. Als u met uw hond die diarree heeft langskomt adviseren we altijd om wat van die dunne ontlasting mee te nemen.

1e Foto is negatieve giardia snaptest te zien, 2de foto met de rode pijl is positieve giardia snaptest te zien.

Behandeling bij diarree ten gevolge van Giardia:
Als therapie kan er metronidazol of fenbendazol gegeven worden.
Er zijn Giardiastammen die niet gevoelig zijn voor metronidazol en wel voor fenbendazol en andersom.

Pas op herbesmetting!
De hond kan zichzelf herbesmetten met oocysten van de giardia die in de vacht terecht zijn gekomen.
Dit kan gebeuren als de diarree (met daarin de oocysten) aan de vacht blijft plakken.
De hond likt zich en op die manier herbesmet de hond zich!
Wij adviseren om uw gehele hond op de 3e en de 5e dag na het begin van de behandeling te wassen om dit te voorkomen.
Indien u poep aan de haren ziet was dit gelijk weg.
Alle dieren in het gezin moeten behandeld worden!
Daarbij is een goede hygiene heel belangrijk.
Was als eigenaar je handen na contact met je hond.
Reinig en desinfecteer de omgeving waar je dier leeft, dit is belangrijk om herbesmetting te voorkomen.

Conclusie:
Er zijn vele oorzaken om diarree te krijgen en het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen zodat er een gerichte therapie gegeven kan worden.
Gebruikt bij honden met diarree de Giardia snaptest (de test kan de dierenarts uitvoeren), je weet zeer snel of de hond last had van Giardia en dan is de behandeling ook makkelijk in te stellen.

Giardia wordt vaak door dierenartsen over het hoofd gezien!