Gewicht

Er is helaas steeds meer vraag naar “super kleine Chihuahua’s”, het liefst zo klein dat ze in een theekopje passen.
Het resultaat van een kruising -tussen- twee voor de fok te kleine hondjes.
Dit is een onverantwoordelijke manier van fokken voor zowel de ouderhonden als voor de pups.
Deze zogenaamde “teacups” worden door de raad van beheer en in het buiten land niet als ras erkend (ze hebben dus nooit een stamboom).
Bovendien kampen deze hondjes vaak met ernistige gezondheidproblemen en worden ze meestal niet oud, terwijl een “normale” chihuahua zonder veel problemen 15 jaar of ouder worden!
Het gewicht van een Chihuahua is erg belangrijk, u wilt namelijk een gezonde Chihuahua.
Er worden nog steeds veel Chi pups aangeboden als ‘Teacup’, het zijn pups met een achterstand en die achterstand hebben zij vaak te danken aan een gebrek, je kunt hierbij denken aan o.a.

Verzorging:
Er word niet of nauwelijks omgekeken naar de moeder en de pups, laat staan medische verzorging (enten, ontwormen etc.) want dat kost te veel.

Voeding:
Zowel de moeder als de pups krijgen minimaal te eten dan groeien de pups minder snel, of te weing rust van het moederhondje want die moet iedere loopsheid gedekt worden om zoveel mogelijk pups te produceren, als een soort broedkip.

Overigens zal alleen een broodfokker deze term ‘Teacup’ gebruiken en wil hiermee aangeven dat zijn pup(s) (veel te) klein zijn, hij denkt dat dat beter en sneller verkoopt.
Een gezond gewicht van een volwassen Chihuahua ligt ongeveer tussen de 2 en 3 kilo.
Als ik mijn chihuahua’s buiten zie rennen en ravotten, in de modder duiken en soms zelfs zie zwemmen , begrijp ik niet dat er mensen zijn die dan liever een teacup willen, die niks kan en mag vanwege zijn omvang en gezondheid.
En geloof mij: een normale chihuahua is al klein genoeg.

Heeft u al een Chihuahua dan kunt u hieronder zien hoe zwaar uw Chihuahua ongeveer zal gaan worden, weeg uw Chihuahua en kijk in de tabel bij zijn/haar leeftijd, (of kijk direkt naar het geboortegewicht als u dat weet), dat blokje recht naar beneden, het roze getal (onderaan) is het gewicht wat hij/zij ongeveer zal gaan wegen.

Deze tabel is alleen te gebruiken als richtlijn, door het fokprogramma en de voeding etc. kan de groei beïnvloed worden.