Vaccinatie

Uw pup is bij de fokker gevaccineerd op de leeftijd van6 weken en 9 weken. Het is de bedoeling dat u dit zelf voortzet, op de leeftijd van 12 weken en daarna éénmaal per jaar.Pas na de Cocktail-vaccinatie (op de leeftijd van 12 weken) mag uw pup de straat op, tot die tijd zal hij zijn behoefte in de tuin of op het balkon moeten doen, in dit laatste geval is het handig om uw Chihuahua pup direkt te leren om op een kattebak zijn behoefte te doen.

Advies: minimaal 30 dagen voor vertrek naar het buitenland
Tekenziekte Als u meerdere keren per jaar naar het buitenland gaat

Waar is het voor?
De bedoeling van een vaccinatie is om de hond te beschermen tegen virussen of bacteriën die ze ziek kunnen maken.
Als een virus het lichaam van een hond binnendringt, zal de hond hiertegen antistoffen aanmaken.Deze zorgen ervoor dat de virussen uit het lichaam verwijderd worden.Het maken van antistoffen duurt echter een tijdje.Het kan dus zijn dat de hond al ernstig ziek is geworden of zelfs overleden is voordat het antistoffen heeft kunnen aanmaken.Wat er bij vaccinatie gebeurt, is dat er kunstmatig (niet-actieve) virussen worden ingespoten, waardoor de hond de antistoffen aanmaakt om hem te beschermen tegen het echte ziekteverwekkende virus. Het heeft dus al antistoffen in zijn lichaam vóór hij door een écht virus wordt besmet.


Wat voor soorten vaccins zijn er?

Standaard wordt een hond ingeënt tegen 4 verschillende virussen en 1 bacterie: Hondenziekte, parvovirus, Canine AdenoVirus (type 2),Canine ParainfluenzaVirus (een van de kennelhoest veroorzakende ziektekiemen) en leptospirose (2 soorten) (de bacterie die de ziekte van Weil veroorzaakt). Naast de standaardvaccinatie met het parainfluenza-virus kunnen honden ook extra tegen kennelhoest gevaccineerd worden.Hiervoor bestaan er 2 soorten vaccins. Een neusvaccin en een vaccin in injectievorm.
De beide vaccins verhogen nog extra de immuniteit tegen het parainfluenzavirus en daarboven krijgen ze ook nog een immuniteit tegen een bacterie, bordedetella bronchiceptia die zowel kennelhoest bij de hond als niesziekte bij de kat veroorzaakt.
Het voordeel van het neusvaccin is dat het in tegenstelling tot de injectie maar 1x gegeven hoeft te
worden.De injectie moet na 3 weken herhaald worden om een immuniteit van een jaar te krijgen.

Tot slot moeten honden ingeënt worden tegen hondsdolheid/rabiës als ze mee gaan op vakantie. Dit moet minimaal een maand voor vertrek gebeuren.Andere vaccins die weinig gebruikt worden werken tegen Coronavirus, Adenovirus(type 5), Herpesvirus, babesia (tekenparasiet) en huidschimmels. Deze worden zelden gegeven omdat ze óf een slechte werkzaamheid hebben óf veel bijwerkingen óf dat de ziektekiemen geen grote problemen veroorzaken.

Hoe vaak en wanneer moet er gevaccineerd worden?
Een pup moet voor het eerst gevaccineerd worden op een leeftijd van 6 weken. Meestal krijgen ze dan alleen een vaccinatie tegen het Parvo- en hondenziektevirus.Drie weken later moet een 2e vaccinatie gegeven worden (meestal tegen parvo en tegen leptospirose).De grote cocktail tegen de 5 bovengenoemde ziektes moet nog eens 3 weken later worden gegeven.
Daarna moet de grote cocktail 1 x per jaar worden gegeven. De aparte kennelhoestvaccinatie is meestal verplicht als een hond naar een pension gaat. Ook honden die niet naar een pension gaan kunnen echter kennelhoest krijgen.
Contact met andere honden of katten op straat kan al genoeg zijn.Beide kennelhoestvaccins hebben een werkzaamheid van een jaar (mits de injectie vorm de eerste keer 2x is gegeven). De rabiesvaccinatie heeft een werkzaamheid van 1 of 3 jaar, dan moet u wel aangeven welke u hebben wil.