Verzorging

Vroeg beginnen is de boodschap!!!

Een puppy die regelmatig wordt gewassen en geborsteld, gewend geraakt is aan het knippen van zijn nageltjes, leert al snel dat dit normale onderdelen zijn van zijn bestaan.
Hij zal zich er dan ook veel minder tegen verzetten dan een volwassen hond.
Ga altijd voorzichtig, maar doelgericht te werk, zodat de verzorging met zo weinig mogelijk stress verloopt.
Begin met een korte borstelbeurt wanneer u en uw hond ontspannen zijn.
Borstel dan elke dag iets langer, tot uw hond geen problemen heeft met een volledige borstelbeurt.
Eindig altijd met iets positief, en beloon uw Chihuahua voor het braaf zijn.
Bij een puppy kan het enkele dagen duren voordat de volledige verzorging afgerond is.
Als u er iets leuks van maakt, kan slechts 1 nageltje knippen of enkele minuten borstelen een heel leuke ervaring zijn voor zowel u als uw puppy.
Vacht:

Borstelen:
De chihuahua’s hebben betrekkelijk weinig vachtverzorging nodig.
Het is doorgaans voldoende om de vacht eens per week te
borstelen.

Een korthaar borstel je het best met een rubberen borstel en ter afwerking met een natuurharen borstel.
Wil je extra glans op zijn pelsje, dan kan een fluwelen handschoen wonderen doen; deze verwijdert alle stofdeeltes uit de haren.
Een langhaar chihuahua borstel je met een natuurharen borstel, omdat dit het haar niet afbreekt.
Vergeet “broek” en “kraag” niet (dit is de beharing respectievelijk aan de achterpoten en op de borst) alsook de beharing aan de voorpoten, de staart en de buik. Na het borstelen kunt u nakammen; zo controleert u of de hond vrij is van klitten.
Langharige Chihuahua’s worden best wekelijks geborsteld. Regelmatig borstelen betekent bovendienminder haren op uw vloerbedekking, meubels en kleding.

Een chihuahua wordt nooit getrimd of geknipt.
De enige uitzondering zijn de haren op de voetzool: tussen de kussentjes kan het haar soms wat lang groeien als uw hond veel op tapijt loopt. Knip dit voorzichtig kort met een gekromde schaar.Een chihuahua kan erg goed tegen de warmte, maar ze zijn bevattelijk voor kou, nattigheid en vocht.Bij koud weer kan je ze best flink in beweging houden en nadien goed afdrogen.
Een regenjasje mag ook, zodat ze lekker warm blijven.

Verharen:
De Chihuahua verhaart niet extreem, maar een periodieke ruiperiode is wel een normaal onderdeel van de groeicyclus van de vacht.
Deze ruiperiode valt meestal in het voorjaar.
De meeste honden krijgen ’s winters een dikkere vacht tegen de kou, maar dit proces wordt soms geremd door kunstmatig licht.
Als uw Chihuahua vooral binnen zit, kan hij het hele jaar door verjaren.

Wassen:
Was je Chihuahua alleen als het echt nodig is.
Drie tot vier wasbeurten per jaar moeten normaal volstaan. Gebruik hiervoor een speciale hondenshampoo: de huid van de hond heeft een heel andere PH dan die van de mens.

Oren:
De oren van honden zijn zeer gevoelig.U kunt de oren het beste dagelijks controleren. Bij wijze van voorzorg moet de pup van jongs af aan gewend raken aan deze verzorging.Bekijk de oren ook op haartjes die in de gehoorgang groeien. Deze kunnen voorzichtig uitgetrokken worden. Bent u daar niet vertrouwd mee, vraag het dan aan de dierenarts of trimsalon. Maak de oren met een droog wattenschijfje schoon. Dit ter voorkoming van oorontsteking. Uw dierenspeciaalzaak beschikt over milde oorreinigers die veilig zijn en ontstekingen helpen voorkomen.
Vanwege hun omhoog staande oren waar voldoende frisse lucht onder komt, hebben Chihuahua’s weinig last van oorproblemen.

Ogen:
De ogen wassen geeft mits jong aangeleerd meestal geen problemen. Het schoonmaken van de ogen en met name de ooghoek, moet regelmatig herhaald worden, aangezien hun
ogen erg gevoelig zijn.Gebruik bij voorkeur gedistilleerd of (afgekoeld) gekookt water.
Met een vochtig gemaakt wattenschijfje ‘draait’ u dan makkelijk het gevormde oogslijm weg.

Tranende ogen zijn niet aantrekkelijk en kunnen tot oogontsteking leiden als ze niet gereinigd worden.
Als de ogen echter langdurig blijven tranen, kan dit te wijten zijn aan een verstopt traankanaal.

Voorbeeld van een traanstreepverwijderaar
Super voor b.v. witte hondjes. Niet irriterend voor de ogen of de huid.

Gebit:
Kijk de tanden zorgvuldig na. Wacht zeker niet op een slechte adem of tandsteenvorming. Dit komt erg vaak voor bij dit kleine ras. Om dit laatste te voorkomen moet u naar uw dierenarts om het gebit te laten reinigen. Tandsteen kan tanduitval en pijnlijke tandvleesontstekingen veroorzaken.

Tandplak is een veel voorkomende aandoening. Tandplak is een vrij zachte laag die bestaat uit een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water.De ruimte tussen de tand en het tandvlees is een ideale ruimte voor het verblijf en de groei van bacteriën.Tandplakvorming ontstaat daarom bij voorkeur langs het tandvlees, maar kan ook ontstaan op plaatsen waar de eigen natuurlijke reiniging minder is. De vorm en aanleg van de gebitselementen speelt hierbij een belangrijke rol. Ook is er een individuele aanleg voor de vorming van tandplak: het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier verschillen.

U kunt zelf het gebit verzorgen, maar de pup moet hiermee van jongs af aan vertrouwd raken. Op deze manier kunt u de vorming van tandsteen en tandplak tegen gaan.Doe dit met een kleine tandborstel of heel voorzichtig met uw nagels.

Eenmaal een pijnlijke situatie en uw hond is voorgoed genezen en kunt u het vergeten om dit voortaan zelf te doen.
Secuur te werk gaan is dus geboden.

Nagels en voetkussentjes:
Chihuahuas lopen door hun geringe lichaamsgewicht hun nagels bijna niet af zoals grote rassen.
Het is hier dus nodig ze bij te knippen of te vijlen. Belangrijk is hier ook om dit op jonge leeftijd aan te leren met beloning, dan zal je Chihuahua dit altijd braaf laten doen.Knip de nagels met een goede nageltang en let op dat je niet in het “leven” knipt: dit is een bloedvat dat in de nagel loopt.Je kunt beter regelmatig een klein stukje knippen dan ineens een lang stuk.Afhankelijk van de ondergrond waarop hij meestal loopt kunnen de nagels onvoldoende slijten. Ook bij honden met verminderde activiteit kan dat voorkomen. Dit kan de manier van lopen beïnvloeden en ze kunnen hierdoor zelfs minder goed op hun benen staan.U kunt leren om de nagels te knippen of u kunt naar een trimmer of een dierenarts gaan.Dit uiteraard tegen een vergoeding.Het is van belang om een speciale tang te gebruiken,

Ook de voetkussentjes moet u goed in de gaten houden, ‘s zomers als de nagels erg warm zijn of bij heet asfalt, of ‘s winters als het gevroren heeft en er net is gestrooid. Pekel bijt erg en kan irritatie veroorzaken. Smeer voor iedere wandeling in de sneeuw de kussentjes in met vaseline of uiercrème.Spoel ze bij thuiskomst weer lekker schoon.